ZELFOOGST VIA CSA

Wat is CSA ?

 

CSA staat voor Community Supported Agriculture, vrij vertaald 'landbouw gedragen door een gemeenschap'. D.w.z. De Grenshoeve engageert zich om een ruim aantal diverse soorten groenten te kweken over het teeltseizoen lang. Als CSA deelnemer engageer je je om zelf je groenten te oogsten op het veld. Alles super vers, met een maximum aan smaak en vitaminen. Je ervaart hoe de pluktuin groeit en bloeit en eet met de seizoenen mee.

 

Als deelnemer, kies je bewust voor een cyclisch, duurzaam landbouwmodel = biologische landbouw, die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties.

Samen met de landbouwer draag je het oogstrisico van de natuur: dat houdt in dat je meegeniet van overvloed bij goeie weersomstandigheden en/of van schaarste door slechte weersomstandigheden. De landbouwer wikt maar de natuur beschikt.

 

Als deelnemer oogst je een teeltseizoen lang (= bijna 1 jaar of 4 seizoenen) op dagen naar eigen keuze, voor vers eigen gebruik en voor een vast jaarlijks bedrag. Als deelnemer hou je rekening met het tuinaanbod, d.w.z. voorzie ongeveer 8 maanden (midden lente, zomer en herfst) een gevarieerd plukaanbod en 3 maanden (winter en begin lente) een minder gevarieerd basisaanbod. Weet dat een TUINabonnement GEEN WINKELabonnement is.

 

Via het infobord in de loods en het vlaggetjessysteem op het veld weten de deelnemers wat er te oogsten valt en waar alles staat.

Op de boerderij is het nodige materiaal voor het oogsten voorhanden: kruiwagen, spade, ... Om praktische redenen vragen we zelf volgende te voorzien: eigen mesje, curverbox, enkele potjes met deksel en veldschoeisel.

 

Wij zijn lid van het CSA-netwerk, waarbij kennisdeling en ondersteuning wordt aangeboden via collega CSA-bedrijven (www.csa-netwerk.be)

  

  

WAAROM CSA ?

 

  • ECOLOGISCH: door de natuurlijke, biologische teeltwijze en de locale productie, wordt de belasting op het milieu zo klein mogelijk gehouden.

 

  • EDUCATIEF: opnieuw kennismaken met seizoensgebonden eten en 'vergeten' groenten. Met het gehele gezin ervaren wat er groeit en bloeit op het veld. Terug naar de basis, puur eten, voeling met de natuur. Een vleugje boerderijgebeuren is hierbij leuk meegenomen.

 

  • SOCIAAL: banden smeden tussen deelnemers en landbouwer: de consument ondersteunt de locale landbouwer (= korte ketenproject) en helpt mee een duurzamere en kleinschalige landbouw te promoten. We kiezen bewust niet voor industriële landbouw.

 

 

WAT IS DE KOSTPRIJS VAN EEN CSA-LIDMAATSCHAP ?

            

In principe teken je in met het gehele gezin.
  • Voor een volwassen oogstaandeel, betaal je 320 € (incl. 6% BTW) op jaarbasis.
  • Voor een aandeel per kind, betaal je 10 € x zijn leeftijd (incl. 6% BTW) op jaarbasis.

Het plukseizoen start (afhankelijk van het weer) rond 1 mei en loopt tot april van het volgende jaar.

 

We houden ook rekening met bepaalde situaties: denk daarbij aan lid worden in de loop van het seizoen, kinderen die op kot zitten, co-ouderschap, betaalafspraken ... Dan werken we een aangepast voorstel uit.

 

Een volwassen oogstaandeel start van zodra het kind geen school meer loopt op 1 april van het oogstseizoen waaraan wordt deelgenomen. Dat is ook het moment waarop we de leeftijd van de aan te sluiten kinderen tellen.

 

Inschrijvingen zijn pas definitief na betaling van het voorschot en het overmaken van een ingevuld en gehandtekend inschrijvingsformulier.

 

 

HOE INSCHRIJVEN ?

 

Wil je graag deelnemen aan plukseizoen 2020 ? 

 

  •  Download onderstaand inschrijvingsformulier, dit verwijst naar de engagementsverklaring en afsprakennota ook te downloaden hieronder:

 

inschrijvingsform seizoen 2020.pdf
Adobe Acrobat document 353.4 KB
engagementsverklaring - afsprakennota se
Adobe Acrobat document 330.7 KB
  • Gelieve het formulier samen met de engagementsverklaring en de afsprakennota te willen invullen en doornemen.
  • Je tekent in volgens beschrijving in het inschrijvingsformulier en betaalt op de rekening van Luc Goemaere - Beerbosstraat 1, te 8510 Bellegem - BE30 1030 2913 3111 met vermelding van:

              NAAM + ZELFPLUK 2020 + aantal volwassenen (V) + aantal kinderen (K) met hun leeftijd

              (bijvoorbeeld: Marc Janssens zelfpluk 2020 2V 2K8-5).

 

  •  Je mailt ons op de.grenshoeve@telenet.be het getekende inschrijvingsformulier terug.

 

  • Daarna bevestigen wij jullie inschrijving.